Rode linzensoep met zoete aardappel

rode linzensoep met zoete aardappel

Deze rode linzensoep met zoete aardappel is een hartverwarmend gerecht voor de donkere wintermaanden. Serveer met een vers stuk (naan)brood en/of frisse salade.

Klik hier om onmiddellijk naar het recept te gaan!

Dit is nu eens een fantastische maaltijdsoep! Rijk aan smaak door de combinatie van zoete aardappel. Heerlijk vullend door de combinatie van rode linzen en kikkererwten. En ook nog eens feest voor je mond door het gebruik van currykruiden.

Rode linzen: kleine krachtpatsers

Door het toevoegen van rode linzen, vult deze soep enorm. Maar daarom zitten ze niet alleen in deze soep. Rode linzen zijn enorm voedzaam! Deze peulvruchten zitten vol vitamines, antioxidanten, vezels en mineralen. En door het hoge eiwitgehalte zijn vormen ze perfecte vleesvervangers.

Bovendien hebben linzen een niet erg uitgesproken smaak. En dat maakt ze perfect om te gebruiken in deze soep: de heerlijke zoete aardappel en currykruiden spelen hier de hoofdrol.

Een portie linzen weegt ca. 75 gram, en dit gebruik ik dan ook in het recept. Heb je liever een iets meer vloeibare soep? Dan kan je een derde of de helft van de linzen weglaten.

Zoete aardappel

Ster van de show is natuurlijk de zoete aardappel. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen. In deze oranje pieper vind je onder andere bètacaroteen, calcium en vitamine c. Bovendien zijn ze rijk aan vezels.

Net zoals bij linzen, is de zoete aardappel ook een veelzijdig ingrediënt. Het liefst bak ik zoete aardappel in de oven.

Kruiden

In dit recept gebruik ik een zelfgemaakte mix van kruiden. Voor de currykruiden gebruikte ik het recept voor curry masala van Culinerd. De tandoorimix vond ik dan weer op Plezier in de keuken.

Maar je kan gerust ook een kant-en-klare kruidenmix uit de supermarkt gebruiken. Zelfs met eenvoudige kerriekruiden kan je deze rode linzensoep met zoete aardappel maken. Maar niets is zo lekker als een zelfgemaakte kruidenmix.

Zo maak je rode linzensoep met zoete aardappel

Niets is gemakkelijker dan het maken van verse soep. En het neemt helemaal niet veel tijd in beslag. Snijd de soepgroenten in grove stukken, stoof ze met de kruiden in een pot en voeg de bouillon toe. Wanneer de soep gaar is mix je hem glad en breng je hem eventueel op smaak met peper en zout.

Rode linzensoep met zoete aardappel

Deze rode linzensoep met zoete aardappel is een hartverwarmend gerecht voor de donkere wintermaanden.
Voorbereiding15 min
Bereidingstijd1 hr
Maaltijd: Soup

Equipment

  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 1 Zoete aardappel
  • 100 gram bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 75 gram rode linzen
  • 130 gram kikkererwten (uitgelekt gewicht)
  • 600 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel currypoeder (alternatief: kerriepoeder)
  • 1/2 eetlepel tandooripoeder (alternatief: garam masala)
  • 1 tomaat uit blik
  • olijfolie

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook
  • Verwarm een scheut olijfolie in een ruime kookpot op een matig vuur
  • Pel en snijd de ui in grove stukken. Pel de tenen look. Stoof ze enkele minuten aan in de kookpot.
  • Snijd ondertussen de bleekselderij in grove stukken.
  • Pel en snijd de zoete aardappel in grove stukken. Laat de groenten samen met de ui en look enkele minuten stoven.
  • Voeg de curry- en tandoorikruiden toe. Laat even meestoven.
  • Voeg vervolgens de tomaat en bouillon toe. Laat 45 minuten op een zacht vuur koken.
  • Mix de soep met een staafmixer vervolgens glad. Proef of de soep zout genoeg is. Voeg naar smaak zout of peper toe. Mix kort nog even om alles goed te mengen.
  • Voeg de kikkererwten toe en laat enkele minuten meekoken.
  • Dien de soep heet op. (Optioneel: voeg een scheutje kokosroom en enkele plukjes koriander toe)